het verhaal

Springsnow in Amsterdam

De iep is al eeuwenlang dé boom van Amsterdam. Meer dan 75.000 iepen brengen ’t groen op de grachten, de natuur in de stad én elk jaar het feest van die wervelende iepenzaadjes: de lentesneeuw. Met Springsnow vieren we jaarlijks van 21 april – 21 mei de magie van dit prachtige natuurverschijnsel. En met Eau d’Amsterdam is er nu zelfs een parfum van deze boom!

Iedereen kan meedoen aan Springsnow: door het volgen van de IEPENROUTE,  zelf de lentesneeuw te vangen, of deel te nemen aan één van onze activiteiten. 

In 2018 vieren we de 7e editie van Springsnow en kun je de hele Springsnow-maand in het Rietveldhuisje in het Amstelpark de prachtige fotoserie van Simon Trel bewonderen. Hij maakte deze serie tijdens de lente van 2017, toen we op sommige dagen konden waden door een zee van iepenzaadjes. Deze serie toont Amsterdam zoals we haar elke lentedag zouden willen zien. De expo (en het park) is elke dag van 08.00 uur tot zonsondergang te bezoeken.

Meer nieuws en informatie over het programma via Twitter en/of Facebook.

In 2017 vierden we de 6e editie van Springsnow met een eerbetoon aan Johanna Westerdijk, die 100 jaar geleden tot eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd benoemd. Als hoogleraar in de fytopathologie (plantenziektekunde) en directeur van het CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre liet zij veel onderzoek verrichten naar de iepenziekte en hoe je iepen daar resistent tegen kunt maken. Het is dus mede dankzij Westerdijk dat er in Amsterdam zoveel iepen staan!

Als eerbetoon lieten we een gelimiteerde oplage van 100 shawls maken, geïnspireerd op de iepenkaart van Amsterdam. Deze creatie ontwikkelden we met Barentsz Urban Fabric, dat zich voor haar Dutch Design shawlontwerpen laat inspireren door het patroon van steden, waaronder dat van Amsterdam. Deze nieuwe shawl toont de contouren van de straten van de hoofdstad in iepen! We presenteerden de shawls op vrijdag 21 april 2017 bij de start van Springsnow in het Amstelpark.

Voor wie nu direct dit Amsterdamse lentegevoel wil ervaren: